Najpopularniejszym napojem na świecie jest woda, bez której jak powszechnie wiadomo, nie da się żyć, jednak zaraz za nią na podium popularności plasuje się herbata. Jest to napój znany od setek lat i powszechny na całym świecie, ale zależnie od położenia geograficznego, przygotowywany jest na bazie różnych odmian i podawany w innej formie. W ofercie producentów i sprzedawców znaleźć można setki, jak nie tysiące, gatunków herbat różniących się obszarem, w jakim były uprawiane, a także procesem obróbki gotowych liści.
Gatunki herbaty
Niezależnie od położenia geograficznego uprawy, herbata jako gotowy produkt, należeć może do jednego z czterech rodzajów, uwarunkowanych przez zabarwienie wysuszonych liści oraz przyrządzonego z nich naparu. Są to kolejno herbaty zielone, czarne, czerwone i żółte, a każda z nich charakteryzuje się innymi walorami smakowymi i aromatycznymi. Uzyskanie różnych odmian zależne jest od ilości i rodzajów procesów, jakim poddawane są zebrane liście. Wśród nich jednym z kluczowych etapów jest fermentacja, podczas której zachodzą procesy enzymatyczne wpływające na właściwości herbacianych liści i tym samym przygotowanego z nich naparu.
Jak proces obróbki liści wpływa na gatunek herbaty?
W pełnym procesie obróbki obejmującym więdnięcie, fermentację i suszenie, powstaje produkt określany jako herbata czarna o silnym aromacie i charakterystycznym smaku. Posiada właściwości bakteriobójcze, działa rozgrzewająco, a pita regularnie wpływa pozytywnie na układ krwionośny.
Znacznie delikatniejsza w smaku jest herbata określana jako zielona. Podczas jej produkcji proces obróbki liści pozbawiony jest etapu fermentacji, przechodząc bezpośrednio z więdnięcia do suszenia. Dzięki temu zatrzymane zostają procesy enzymatyczne, a gotowy produkt, poza delikatniejszym smakiem, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Napar z zielonej herbaty ma silne działanie antyoksydacyjne, jest bogata w witaminy i minerały, a także wspomaga proces odchudzania. Ponadto pita regularnie pomaga w profilaktyce przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej.
Skracając proces obróbki liści podczas zachodzącej fermentacji, uzyskać można herbatę czerwoną, o silnym aromacie i korzenno-ziemistym smaku. Przygotowany z niej napar wspomaga odchudzanie dzięki regulacji procesów trawiennych w organizmie i przyspieszaniu zmiany tłuszczu w energię. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i normalizuje ciśnienie. Ponadto przypisuje się jej również silne właściwości antybakteryjne i przeciwnowotworowe.